Nieuwsitem 1 Bewonersinitiatief ‘Ik wil glas’

Glasvezel tot in uw woning?
Bewonersinitiatief ‘Ik wil Glas’ / december 2019

Zoals u wellicht via diverse kanalen heeft begrepen is er een goede mogelijkheid dat eindelijk de aanleg van een glasvezelnetwerk in Zeist tot stand gaat komen. U heeft een brochure in de bus gehad waarin de aanleg van het netwerk nader wordt toegelicht maar voor het einde van dit jaar moet 30% van de Zeister huishoudens zich hebben ingeschreven alvorens het bedrijf ‘e-fiber’ tot de aanleg zal overgaan. Schrijf je in voor het einde van dit kalender jaar anders gaan wij in Zeist, in tegenstelling tot alle omliggende gemeentes, geen glasvezelverbinding in onze huizen krijgen. Ook niet op langere termijn.

Om het U makkelijker te maken heeft Bewonersinitiatief ‘Ik wil glas in Zeist’ een overzicht gemaakt van de goedkoopste pakketten die beschikbaar komen via glasvezel in de gemeente Zeist. Zie hiervoor het keuzedocument. Let op: net als bij uw gas/elektriciteit aansluiting maakt u geen keuze voor het netwerk (dat is e-fiber) maar u kiest voor een leverancier van een pakket internet en/of televisie en/of telefoon. Deze leverancier krijgt u dan in plaats van of naast uw huidige verstrekker zoals KPN of Ziggo, zie Keuzedocument Glasvezel Zeist.pdf. (er is bijvoorbeeld een 1 GB Internet aansluiting (voor up- en downloaden) inclusief TV en telefoon voor € 49,15 per maand met een gratis bonuspakket).

Waarom bemoeit het bewonersinitiatief zich hiermee?
Normaal zou een bewonersinitiatief geen advies geven m.b.t. zakelijke partijen, maar bij deze wordt een uitzondering gemaakt. Bij glasvezel tot in de woning kan ook Zeist weer mee bij toekomstige ontwikkelingen. Zoals interactiviteit; eventueel hulp op afstand (dus wanneer b.v. ouderen langer zelfstandig blijven wonen), interactie bij universiteit colleges vanuit huis. Op korte termijn is de winst de snelheid van internet het grote voordeel. De snelheid van glasvezel staat in geen verhouding tot die van de (huidige) oude koperen coax netwerken. Concurrentie op prijs, diensten en verleende service, daar wordt iedereen beter van.

Wat is de rol van een netwerkbeheerder als E-Fiber?
De glasvezel aanbieder (e-fiber)  met het hoofdkantoor in Zeist, is de enige commerciële partij die is opgestaan om integraal een glasvezel netwerk aan te leggen voor alle inwoners van de gemeente Zeist. E-fiber is in de basis een zelfde type bedrijf als Stedin, die voor ons gas- en lichtaansluitingen verzorgt voor alle huishoudens in de regio. Stedin is als netwerkbeheerder daarbij verantwoordelijk voor de infrastructuur en het is aan de aanbieders van gas en licht om contracten af te sluiten met individuele bewoners/afnemers. Bijvoorbeeld Nuon of Greenchoice en nog vele anderen.
Hetzelfde principe geldt voor e-fiber. Zij beheren de glasvezelinfrastructuur en aanbieders gaan de markt op om ‘content’ (Internet en/of radio en/of TV) aan te bieden aan de inwoners die een glasvezelaansluiting tot in hun woning hebben.

Waarom nu inschrijven?
De crux van de huidige aanbieding/inschrijving is dat deze eind 2019 stopt en dan moet er minimaal 30% van de huishoudens JA hebben gezegd tegen e-fiber; anders gaan zij de investering van 40-50 miljoen euro niet doen.

Mocht deze inschrijving niet de benodigde 30% halen, dan is het ongewis of Zeist in de toekomst nog glasvezel zal krijgen. Het risico bestaat dat er dan een commerciële partij opstaat die alleen gebieden met een hoge huishoudensdichtheid zou willen aanleggen. Gebieden zoals Austerlitz, Bosch en Duin en Huis ter Heide zouden dan buiten de boot vallen. Een tweedeling in de gemeente is iets wat wij met zijn allen niet willen.

Waarom glasvezel?
Glasvezel wordt nu door menigeen nog niet gezien als noodzaak, maar het gebruik van de huidige coax-aansluitingen in onze huizen is eindig en de behoefte aan vele diensten en een stijgende vraag naar bandbreedte wordt straks een eerste levensbehoefte (gas/water/licht). Ook geven wij hiermee de inwoners de kans op meer keuzevrijheid waardoor het monopolie van de huidige aanbieders hen motiveert tot prijsaanpassing of het verbeteren van aanbod en service.
______________________________________________________________
Door de stijgende vraag naar bandbreedte zullen glasvezelnetwerken een steeds grotere rol gaan vervullen als toekomstvast netwerk waarop zeer hoge bandbreedtes gerealiseerd kunnen worden.” (bron ACM)
______________________________________________________________

Wat doet de concurrentie?
KPN en Ziggo hebben tot nog toe een vertragende rol gespeeld als het gaat om toelaten van derden op hun netwerken. Waardoor concurrentie op prijs, service en diensten tot op de dag van vandaag niet van de grond komt. Er ligt dan wel een uitspraak van de ACM, maar dit wordt nog steeds betwist door zowel KPN als Ziggo.

KPN en Ziggo doen er alles aan om hun huidige netwerk maximaal financieel te exploiteren. en concurrentie buiten de deur te houden. De aanleg van het glasvezelnetwerk zal de concurrentiekracht van de bestaande traditionele internet, televisie en telefoon aanbieders verzwakken met een gunstige uitwerking op de prijsvorming voor u als consument. Maar dan moet die glasvezel concurrentie er wel liggen…

Hoe staat de gemeente ten opzichte van glasvezel?
De gemeente Zeist heeft in 2016 een motie aangenomen waarin zij de aanleg van glasvezel van harte ondersteunt. Maar door wetgeving mag zij geen zakelijke partijen voortrekken/voorstellen. Wat zij wel kan doen is via scherpe leges de aanbieder van integrale aanleg in de hele gemeente helpen om de investering tot een succes te maken.
Op 3 december heeft het college een overeenkomst gesloten met E-Fiber. Maar de aanleg van het netwerk blijft afhankelijk van minimaal 30%  aanvragen vanuit de gehele gemeente Zeist.  De inschrijfperiode voor de aansluiting is verlengd tot in 2020.

Vragen?

 • website e-fiber
 • Of bel e-fiber op nummer 030-2251901
 • Of ga naar de informatiewinkel in het centrum van Zeist, Weeshuislaan 5
  Hier kunt U van woensdag t/m zaterdag uw vragen stellen en eventueel zien wat er aangeboden wordt voor U als potentiele glasvezel afnemer. Hierbij wel de kanttekening dat dit informatieloket U wordt aangeboden door de providers MultiFiber, Fiber NL en Stipte. Maar wij gaan ervan uit dat zij U zullen doorsturen naar andere providers als dat beter bij uw wensen past.

Hoe maak ik mijn keuze?

Hierbij wel de opmerking dat alle informatie puur informatief is met de intentie om U te helpen uw keuze te bepalen. Wij nemen dan ook geen verantwoordelijkheid voor een helemaal correcte inhoud. Hiervoor verwijzen wij naar de website van e-fiber. Deze is leidend.

Wilt u snel internet? Schrijf dan in voor 1 januari 2020
e-fiber vergelijker

6 reacties op Nieuwsitem 1 Bewonersinitiatief ‘Ik wil glas’

 1. Arthur Tutein Nolthenius schreef:

  Kan ik ook het initiatief ondersteunen, maar de keuze voor de provider voor mij uitschuiven. Uiteindelijk verwacht ik dat KPN en Ziggo en hoop ook xs4all als provider contracten afsluiten met E-fiber.

  • Gerard Overmars schreef:

   De keuze voor een provider is maar voor 1 jaar. Daarna kunt u switchen van provider. Dus als tegen die tijd KPN meedoet (is welkom) dan kunt u die ook kiezen. U telt alleen mee voor de 30% als u nu een abonnement afsluit. Dat mag ook alleen internet zijn. De kosten gaan pas in als de diensten zijn geactiveerd. Gaat het initiatief niet door dan wordt het contract nietig.

 2. Hanna van den Dool schreef:

  Ja, dat zou ik ook wel willen! Stel dat we nu al wel kunnen betalen voor het gebruik van het netwerk alsof we glasvezel afnemen, dan brengt dat toch de financiële haalbaarheid dichterbij? Ik heb de vraag aan E-fiber gesteld en hoop (hier) op antwoord…

  • Gerard Overmars schreef:

   U kunt alleen meedoen d.m.v. een contract bij een provider. Dat mag ook alleen internet zijn. De keuze voor een provider is maar voor 1 jaar. Daarna kunt u switchen van provider. Dus als tegen die tijd KPN meedoet (is welkom) dan kunt u die ook kiezen. U telt alleen mee voor de 30% als u een abonnement afsluit. De kosten gaan pas in als de diensten zijn geactiveerd. Gaat het initiatief niet door, dan wordt het contract nietig. U kunt natuurlijk altijd uw huidige provider ernaast houden op het huidige netwerk, aangezien de bestaande kabels blijven. Op die manier doet u sowieso mee ook al gebruikt u de diensten niet.

 3. Ton van Dinten schreef:

  Wat achterwege blijft in de informatie is dat de bedrijven veelal werken met “online” programma’s. Dit is op dit moment hopeloos traag via het koper. Dat zou kunnen betekenen dat als het glas er niet komt deze bedrijven gaan verhuizen wat weer gevolgen heeft voor de werkgelegenheid in Zeist.

 4. P. Jutte schreef:

  Is het Bewonersinitiatief ‘Ik wil Glas’ nog actief.
  en hoe staan ze er in nu KPN de boel frustreert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *