Allegro Tuin

Samen Zeist mooi en groen maken
VOORBEELD ONTWIKKELING VAN EEN BRAAKLIGGEND TERREIN
Geactualiseerd najaar 2019

Allegro Tuin twee maal geschilderd door Bibet Buurman in 2019

FOTO-ALBUMS

20160714_113754  20160728_122204 20160714_113649versn

 


INLEIDING

Stichting Beter Zeist nam in 2913 het initiatief voor het inrichten van het tijdelijk braakliggend Stinkensterrein op de hoek van de Weeshuislaan en de Antonlaan (naast restaurant Pandarve). Het terrein was vrijgekomen als gevolg van afbraak van huizen en de orgelpijpen fabriek Stinkens. Die fabriek was sinds 1942 gevestigd in bijgebouwen van de voormalige Oosterkerk aan de Slotlaan.

Het braakliggend terrein werd ingericht tot de Allegro Tuin. Een ochtend in de week werkten vrijwilligers met ondersteuning van Stichting Beter Zeist daarin met veel plezier en doorzettingsvermogen. Met eigen spullen, werkkracht en met donaties via Stichting Beter Zeist. Bovendien was het gezellig en inspirerend om iets concreet voor de gemeenschap te doen.  En de vrijwilligers spaarden een bezoek aan de sportschool uit. Af en toe werd er op zaterdag een rommelmarkt of een duurzaamheidsdag gehouden of een Happy-hippie-evenement. De opbrengst van de markt kwam dan ten goede aan de tuin.

LogoAllegroTuinBijgaand de oorspronkelijk geplande opzet van de Allegro Tuin, de toelichting daarop, de borden aan de twee ingangen van de Allegro Tuin en de  tekst over de Zonnewijzer. Als hulp voor andere buurtinitiatieven is een evaluatie met tips beschikbaar. Zie ook de uitnodiging voor de gehouden opening op 24 mei 2014, de nieuwsbrieven en het artikel in Groen Dichterbij over de tuin.

In oktober 2018 werd de tuin definitief gesloten om voorbereidend grondonderzoek te doen voor de eerder aangekondigde woningbouw. Na bijna 5 jaar kwam er dan toch een einde aan dit veelgeprezen, tijdelijke project in Zeist-centrum. Zo kon iedereen ervaren dat er van braakliggende terreinen iets moois te maken valt. Een groene beleeftuin maakt plaats voor huizen en nog meer winkelruimte.
Achteraf is nog een eindevaluatie met ervaringen, aandachtspunten, leerpunten en tips opgesteld als hulp voor vergelijkbare projecten.
terug naar top

NIEUWS SELECTIE

Allegrotuin en NL Doet 2017
Op 11 maart hebben de vrijwilligers en anderen zich enthousiast ingezet voor de Allegrotuin. Dat gebeurde met behulp van het Oranjefonds en sponsoring door winkeliers en Pandarve. Bloembollen werden gepoot, moestuinbakken gerepareerd en volgestort en snoeiresten opgeruimd. De vernielde omheining is hersteld, het graspad geëffend, het onkruid gewied en grasranden werden afgestoken. Helaas moest ook hondenpoep worden opgeruimd, terwijl er nota bene een apart hondenveld is en daar zakjes hangen om de eigen ‘productie’ op te ruimen. Elke donderdagochtend wordt er weer aan de tuin gewerkt. Er is genoeg te doen: verven, zaaien, compost verspreiden, wieden en maaien. Ook meedoen? Graag! Stuur een berichtje naar beterzeist@gmail.com of naar Hanna van den Dool: 06 460 826 57.

Allegro Tuin nog in herfsttooi in oktober 2017

Allegro-tuin en AZC
Het COA en de Allegro-tuin werken samen om kwetsbare bewoners van het AZC een steuntje in de rug te geven. We stellen hen graag in staat om in een fijne omgeving, de Allegro-tuin, licht te tuinieren en kennis te maken met de Zeister gemeenschap. We hebben ook uw hulp nodig om dit project succesvol te laten zijn.

Een groot deel van de voorjaarsbollen die binnenkort weer zullen bloeien in de  Allegro-tuin komen van Sieger Koeman van BloembollenKopen.nl. Superfijn dat  hij ook tulpen gaat geven aan het AsielZoekersCentrum. Veel asielzoekers hebben ons geholpen met het onderhoud in de Allegro-tuin en het is mooi dat ze binnenkort hun eigen woonomgeving kunnen zien opfleuren!

Wil u eens of vaker:
o Deelnemers ophalen en terugbrengen van Kamp Zeist naar de Allegro-tuin?
o Thee/koffie/fris en een versnapering verzorgen?
o Begeleiden bij het tuinwerk?
o Aandacht geven met een praatje zodat ook het Nederlands in praktijk wordt gebracht?

Is één van deze activiteiten iets voor u? Misschien elke week, eens per twee weken of een keer per maand? Tijd: dinsdagmiddag van 13:00u tot 16:00u. Meldt u dan aan bij Hanna via hanna.vandendool@gmail.com of 06-46082657. Eerst eens uit proberen mag natuurlijk ook!

Flyer Zomer 8 juniAllegro Tuin

Nieuws uit de Allegro-tuin
De vrijwilligers zijn druk bezig geweest de tuin verder gereed te maken. Ook twee bewoners van het AZC doen enthousiast mee. Zie verder het laatste nieuwsbericht met foto’s. Op zaterdagochtend 18 juni 2016 gaven Groei&Bloei en Bijenhouders informatie over hun activiteiten en op zaterdag 25 juni was er een duurzame markt. Mooie struiken of planten zijn altijd welkom, zoals rozenbottels, lavendel en siergraspollen. En u kunt altijd een keer meewerken. Mail naar beterzeist@gmail.com of bel Hanna van den Dool 0646082657. 

Duurzame markt in Belcour en Allegro Tuin op zaterdag 10 oktober 2015
Voor de tweede maal organiseerde de gemeente Zeist en de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) een duurzame markt. Lokale en regionale ondernemers en vrijwilligers deden daar aan mee met biologische en fairtrade producten. Het Allegro tuinteam had ook een kraam met spullen, te koop voor het goede doel. De opbrengst is voor het onderhoud en de verfraaiing van de de tuin. Zie het verslag en de foto’s van Marjolein Wiersma.

Zondag 20 september 2015 : rommelmarkt en Happy-hippy-evenement
Tijdens de Happy-Hippy-Markt in de Allegro Tuin vierden we de laatste zomerdag van 2015. Ondernemers in Zeist presenteerden in een gezellige sfeer een selectie van hun producten en uiteraard waren er leuke attracties voor de kinderen: zie de bijlage en het verslag.
terug naar top

ALLEGRO TUIN ALS LUSTHOF IN ZEIST

DSC02970AllegroTuin juli 2014 Iedereen kan nu gebruik maken van de tuin om te wandelen, de bloemen te zien bloeien en de groentebakken te bestuderen. En terwijl u lekker zit kunnen de kinderen heerlijk spelen. Alles uiteraard op eigen risico en verantwoordelijkheid. U kunt ook meehelpen en u opgeven als vrijwilliger via beterzeist@gmail.com.
terug naar top

OPENINGSFEEST 24 MEI 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOpening van de tuin met een speech waarna de vrijwilligers de linten konden doorknippen op de speelheuvel

Het mooie weer op de zaterdagmiddag hielp mee om de opening tot een succes te maken. De oud-voorzitter van de Stichting Beter Zeist, Wil Nuijen, gaf een groot compliment aan de 30 vrijwilligers, de sponsors en andere Zeistenaren van dit buurtinitiatief. Dankzij hun hulp en gezamenlijke inzet was de tuin in enkele maanden klaar. Het bleek mogelijk met weinig geld, zonder subsidie van de gemeente, veel tot stand te brengen. Dat was ook de bedoeling van het platform van buurten. Laten zien dat het kan en dan hopen dat zoiets wordt nagevolgd bij andere braakliggende terreinen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in de Vogelbuurt of op het Cadansterrein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeel waardering was er voor de creatieve inrichting van het braakliggende terrein. Tijdens de opening kon iedereen het nodige te doen. De Zagerij uit Huis ter Heide trad op met Ierse muziek. Er waren heerlijke drankjes. Corrie van Eetcafé Pandarve zorgde samen met anderen voor een proeverij met verrassende hapjes. Boven vuurkorven kon men aan takken eigen broodjes bakken.

In een ongedwongen sfeer werden contacten gelegd tussen mensen met allerlei achtergronden: omwonenden, belangstellenden vanuit andere buurten, politici en de burgemeester. Zij konden overal zitten en bewonderden de kweekbakken met groenten en kruiden. Er was uitleg bij de zonnewijzer en bij de werkende zonnepanelen met het weerstation. Vrouwen waren aan het ‘wildbreien’ en versierden met hun werkstukken de tuin. Kinderen klauterden op de klimboom en het klimrek, ze renden over de heuvel en konden zich uitleven met tekenen, schilderen en elkaar schminken.
Een hoogtepunt was het optreden van dansgroep Hadyr die op de speelcirkel een voorstelling gaf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er komt waarschijnlijk nog een kunstwerk van orgelpijpen te hangen van de fabriek Stinkens die daar stond. Verder worden er nog vogelhuisjes opgehangen en nestkastjes voor gierzwaluwen. Voor het onderhoud van de tuin zoeken de initiatiefnemers nog extra vrijwilligers. Voor het wieden van onkruid, water geven, opruimen en wat zich verder aandient. Opgave naar beterzeist@gmail.com. De tuin is vrij toegankelijk, behalve voor honden. Die kunnen onder eigen toezicht los lopen op een speciaal daarvoor ingericht speelveld naast de tuin.
terug naar top

DUURZAAMHEIDSDAG EN ANDER NIEUWS

De duurzaamheidsdag op Belcour en in de Allegro Tuin is in 2015 op zaterdag 10 oktober. De vorige dag vond op 11 oktober 2014 plaats. Vrijwilligers van diverse organisaties werkten toen mee. Zo stonden de Stichting Milieuzorg Zeist e.o. en de Stichting Beter Zeist met een stand in de Allegro Tuin. De Waslijn (www.dewaslijn.comonder leiding van Mieke Deiters zorgde daar voor een kledingruilbeurs en Peter Spoelstra demonstreerde hoe je soep kunt maken van groenten en ingrediënten die niet meer worden verkocht. Ook was er een bakwedstrijd broodpudding waarvan de winnaar de felicitaties kreeg van de wethouder Varkevisser, voorzitter van de jury. Van de weggeefwinkel hebben we tijdens de dag tuingereedschap gekregen.Verder zijn er voorjaarsbollen ingezameld om na de winter de tuin weer op te fleuren.

Aan het eind van de dag kwam daar nog een regenton en een compostvat bij. Overigens overweegt men om vaker een marktje in de tuin te organiseren. Inmiddels zijn er twee boekenkasten neergezet met boeken van Kringloop Zeist. Die zijn om in de tuin te lezen, maar lenen en andere boeken terugzetten mag ook. En ten slotte zijn de moestuinbakken nu allemaal geadopteerd. Lees verder over de laatste ontwikkelingen bekijk daar de foto’s van Steffie van den Brink en anderen. Voor de evaluatie van van de OmgevingsDienst Regio Utrecht (Vivian Buskens) lees hier.

Was de Koningsdag 2014 al een groot succes, de tweede in 2015 was zo mogelijk nog drukker met prachtig zonnig weer voor jong en oud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Allegro Tuin Zeist: Koningsdag 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koningsdag 2015 Allegro Tuin Zeist: kinderen op de heuvel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koningsdag 2015 Allegro Tuin 2015: kinderspeelplek

terug naar top

FOTO’S VAN DE ONTWIKKELING

Slooppand 1Egalisatie Stinkensterrein 23-05-2011  Linkerfoto: slooppnand in 2010 nog met grote kastanje linksachter het huis en rechtsachter de fabriek Stinkens voor orgelpijpen; rechterfoto: het afdekken van de grond en de egalisatie op 23 mei 2011. Foto’s Johan Smit

Allegro,1000Lichtjes3,12-2013In december 2013 werden nadat de plannen waren gemaakt alvast kaarsjes in de bomen gehangen. Het grote werk moest toen nog beginnen zoals hieronder al te zien is. Het werven van vrijwilligers, het met wilgentenen afgrenzen van een apart hondenspeelveld, het inrichten van de tuin en het openstellen voor activiteiten zoals de koningsdag ….


Allegro Tenen vlechten, febr. 2014 Allegro, Soep rond boom, febr. 2014Na het harde werken smaakt de tomatensoep dubbel zo lekker. En laat de zon ook nog meerwerken! Enkele vrijwilligers kijken op koningsdag vergenoegd naar de resultaten van hun inspanningen OLYMPUS DIGITAL CAMERA Op 26 april op Koningsdag kon je over de hoofden lopen; honderden kinderen en volwassenen maakten gebruik van de Allegro Tuin. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA foto 3 Foto Johan Smit genomen vanuit flat Weeshuislaan op 24 mei 2014 net voor de opening van de Allegro Tuin. terug naar top

 

NIEUWSBRIEVEN ALLEGRO TUIN

De nieuwsbrieven laten de ontwikkeling van het terrein en de inspanningen van de vrijwilligers goed zien. Een selectie van de verslagen/uitnodigingen staat hieronder
Brief 2018-03-10
Brief 2018-02-28

Brief 2017-03-(2)

Brief 2017-03
Brief 2016-09
Brief 2016-07
Brief 14-03-2016
Brief 17-11-2015
Brief 25-10-2015
Brief 24-09-2015
Brief 11-09-2015
Brief 25-08-2015

Brief 29-06-2015
Brief 3-05-2015
Brief 15-04-2015
Brief 06-02-2015
Brief 26-11-2014

Brief 14-10-2014
Brief 26-08-2014

Brief 29-07-2014

Brief 04-07-2014

Brief 01-07-2014
Brief 27-06-2014
Brief 23-06-2014

Brief 20-06-2014
Brief 13-06-2014

Brief 10-06-2014
Brief 30-05-2014
Brief 27-05-2014
Brief 20-05-2014
Brief 16-05-2014

Brief 13-05-2014
Brief 09-05-2014
Brief 29-04-2014
Brief 22-04-2014
Brief 18-04-2014
Brief 15-04-2014
Brief 11-04-2014
Brief 04-04-2014
Brief 28-03-2014
Brief 25-03-2014
Brief 17-03-2014
Brief 11-03-0214
Brief 07-03-2014

 

2 reacties op Allegro Tuin

 1. J.C.M. Smit schreef:

  Bij deze wil ik mijn oprechte dank en bewondering uitspreken, voor al Uw vrijwilligers welke zich hebben ingezet om het STINKENS-terrein om te toveren tot een zo schitterende tuin.
  En dan te weten met wat voor een middelen!!!
  Ik heb het met bewondering vanuit m,n woning gevolgd.
  In twee woorden GEWELDIG en BEDANKT.
  Vr groeten
  Johan Smit

  • Hanna van den Dool schreef:

   Dank voor uw vriendelijk reactie! En natuurlijk ook voor de bijdrage aan het openingsfeest: de stoelen zijn goed van pas gekomen en we hopen dat ze nog lang in de Allegro-tuin gebruikt gaan worden!
   Vriendelijke groet, Hanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *